Odlična je to vijest ako pogledamo izvješće globalno uvažene kuće DLA Piper.

U razdoblju od početka pune primjene GDPR-a i obveza prijave povrede osobnih podataka do danas Hrvatska je treća zemlja po najmanjem broju prijava.

Na prvi pogled mogli bismo zaključiti da su razine informacijske sigurnosti i postupanja s osobnim podacima kao i stupanj educiranosti organizacija i njihovih zaposlenika na najvišoj razini u EU.

 

No, je li tome baš tako?

Možemo si slobodno postaviti tri pitanja na koje valja dati iskrene odgovore:

 

  1. Jesmo li možda ipak imali veći broj povreda podataka koje smo morali prijaviti AZOP-u ali smo u kratkom razdoblju uspjeli spriječiti nastanak štete i neutralizirati rizike za osobe čiji su osobni podaci bili kompromitirani pa nismo morali prijavljivati?

 

  1. Jesmo li možda ipak imali veći broj povreda koje smo morali prijaviti AZOP-u ali smo iz nekog razloga odustali od ispunjenja takve obveze?

 

  1. Nismo imali povrede osobnih podataka niti nemamo saznanja o tome niti znamo kako prepoznati da su nam osobni podaci u organizaciji kompromitirani?

 

Izvješće je dostupno u cijelosti na ovom linku:

https://inform.dlapiper.com/10/5202/landing-pages/thank-you---download.asp?intIaContactId=iGKxyVP1ab5JbS5hyVRkSw%3d%3d&intExternalSystemId=1