Facebook je omogućio svakom od nas da u skladu s člankom 15. GDPR-a pristupimo svim našim osobnim podacima koje je Facebook prikupio na zakonit ili drugačiji način, i da da ih dobijemo u obliku datoteke koju možemo na miru pregledavati.
 
Kako to možemo učiniti?
 
Idemo prvo na "Help & Support" u meniju desno gore pa onda ovim redom
 
"Settings"
 
u lijevom stupcu "Your facebook information"
 
u desnom stupcu "Download your information"
 
"Request copy" i označimo sve što želimo vidjeti od kategorija podataka (odaberite HTML za pregled u web browseru, a JSON za prijenos svih podataka u neku drugu aplikaciju).
 
Upute se nalaze ovdje:
 
https://m.facebook.com/help/1701730696756992
 
 
Nakon toga će Facebook početi obrađivati sve podatke, pripremati isporuku i obavijestiti nas da je datoteka za preuzimanje spremna i kako je skinuti uz provjeru našeg identiteta.
 
Međutim, sad moramo skrenuti pozornost da treba dobro promisliti želimo li se vraćati niz godina unatrag i vidjeti svoje nestašluke na Facebooku ili davne poruke, lajkove i fotografije.
 
I ne samo na Facebooku već i na drugim platformama i messaging aplikacijama koje su dijelile naše podatke s Facebookom.
 
Mogle bi nas uznemiriti.
 
Prije gotovo tri godine jedan je čovjek opisao vlastita iskustva.
 
U datoteci koju mu je Facebook isporučio, pronašao je poruke iz 2012. godine kada se dopisivao s frendom i dogovarao za kavu. Nikad nisu otišli na kavu. Njegov frend je umro dva tjedna nakon tih poruka.
 
Čovjek nije mogao opisati bol koju je osjetio vraćajući se u povijest svoje privatnosti a koju Facebook neopravdano drži kod sebe bez ikakvih emocija.