Već smo detaljno pisali o danas najraširenijim instant messaging aplikacijama i ukazali na činjenice, koliko god autori tih aplikacija slatkoriječivo pisali, da Whatsapp, Facebook Messenger i Viber skeniraju sadržaj naših poruka.
 
Tu je naša analiza:
 
https://www.biconsult.hr/gdprcroatia/898-citaju-li-wtahsapp-viber-i-messenger-nase-poruke
 
 
Stoga je naša puna preporuka za slanje poruka uz očuvanje privatnosti - aplikacija Signal.
 
Koristite isključivo mobilnu aplikaciju, preporučamo izbjegavati desktop verziju s obzirom da postoje naznake da je ipak vulnerabilna na Google aplikacije na računalima.
 
I Edward Snowden javno priznaje da koristi isključivo Signal za razmjenu poruka.
 
Da vidimo zašto:
 
1. Sigurnosne postavke Signala su bitno naprednije od Whatsappa ili drugih usporedivih aplikacija za instant messaging
 
Signal ne sprema naše poruke na svojim serverima, izuzev onih poruka koje čekaju da se isporuče primatelju kojem je ugašen mobitel ili iscurila baterija. Naše poruke nalaze se isključivo na našem mobilnom uređaju. Stoga Signal pod našim imenom možemo i treba koristiti samo na jednom uređaju.
 
Za razliku od Signala, Whatsapp ili Viber spremaju naše poruke na svoje servere i uklanjaju enkripciju čim se odlučimo pohraniti sigurnosnu kopiju poruka na Apple iCloud ili Google Drive. Za to vrijeme, kako smo i u uvodu ovog posta naveli, Whatsapp, Viber i Messenger čitaju sadržaj naših poruka.
 
Na Signalu to nije moguće.
 
 
2. Open Source code
 
Kompletan "source code" Signala je javno objavljen i svatko dovoljno stručan može dubinski provjeriti funkcionalnost aplikacije i šalje li Signal naše osobne podatke trećima.
 
Vjerujte, mnogi su globalno poznati profesionalci detaljno ispitali svaki red Signalovog koda i ne nalazimo sumnje s njihove strane.
 
Whatsapp code nije open source. Whatsapp je closed-source code. Točka.
 
 
3. Signal je znatno otporniji na potencijalne ranjivosti
 
Upravo iz razloga objašnjenog u točki 2., profesionalni diljem svijeta provjerili su razine ranjivosti Signala jer im je Signal to onemogućio. Istovremeno, Whatsapp ostavlja prilično prostora za otkrivanjem ranjivosti, kakvih je slučaja već bilo.
 
 
4. Signal ne dijeli naše osobne podatke s trećima
 
Signal prikuplja naše osnovne podatke (ime, prezime, telefonski broj, fotografiju ako želimo, podatke iz našeg imenika ako dozvolimo) i uzak skup metapodataka, npr. podataka o datumu i vremenima slanja poruka.
 
Whatsapp prikuplja puni opseg metapodataka o našoj komunikacijama, počevši od naše lokacije, IP adresa i svega što može iskoristiti.
 
Whatsapp daje sve te podatke Facebooku, uključujući i sadržaj naših poruka.
 
Signal ne dijeli naše podatke s nikime, osim ako je to nužno u svrhe otkrivanja prijevara ili u zakonske svrhe. I do sadržaja naših poruka nemaju pristup.
 
 
Na svakom od nas je odluka...